Uyku Eğitimi Güvenli Bağlanmayı Nasıl Destekler?

çocuk | uyku

Uyku eğitimi ile ilgili en çok yapılan yorumlardan biri güvenli bağlanmaya zarar verdiği iddialarıdır.

Çocuğunu çok sevip, onun için en iyisini yapmaya çalışan her ebeveynin tüylerini diken diken etmeye yetecek bir iddiadır bu.

Ancak gerçek değildir.

Uyku Eğitiminin Güvenli ve Etkili Olduğunu Gösteren 6 Bilimsel Araştırma yazımda, davranışsal uyku eğitimi yöntemleriyle güvenli bağlanmanın zedelendiğine dair bir bulgu olmadığını, tam tersi  uyku eğitimiyle beraber çocukların kendilerini daha güvende hissettikleri ve bağlarının kuvvetlendiğini detaylıca okuyabilirsiniz.


Pediatri Doktoru ve Pediatrik Uyku Uzmanı Dr. Gary Feldman'ın yorumu konuyu çok güzel özetliyor...diyor ki;

“Çocuk ve ebeveyn arasındaki bağın kalitesi, gece uyku saatlerinden ziyade esas gündüz, gün boyunca uyanıklık saatlerinde yaşanan ilişkinin kalitesiyle belirleniyor.

Yani güvenli bağlanma uyku saatleriyle değil, çok daha büyük ölçüde uyanıklık saatleriyle ilişkili.

Sağlıklı bir uyku düzeni için uyku saatinde çocuğunuza koyduğunuz sınırlar çocuk-ebeveyn ilişkisinin çok küçük bir parçası, ebeveynlerin endişelenmesi gereken bir konu değil.

Çocukların ve ebeveynlerin özellikle gece kesintisiz ve yeterli miktarda uyuyarak, gündüz zamanı çok daha kaliteli iletişim ve ilişki kurabilmeleri esas odaklanılması gereken konu."


Pediatric Sleep Council Uzmanı Dr. A.J. Schwichtenberg'ın bu konudaki videosunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Can letting a baby cry to sleep affect attachment? (Bağlanma olumsuz etkilenir mi?)

Çevirisi;

Çocuk ve bakım veren kişi arasındaki bağ haftalar, aylar ve yıllar içinde gelişir.

Sizin uyku saatindeki davranışınızın değişmesinin bu bağ üzerinde uzun vadeli bir etkisi yoktur.

Erken çocukluk dönemi boyunca çocuğunuz farklı durumlarda farklı davranışlar olabildiğini öğrenir.

Örneğin, kütüphanede bağırmayız veya beraber film izlerken birbirimize sarılabiliriz.

Uyku saatinde de çocuğunuzun bağımsız uyumaya alışması bunlardan biridir ve uzun vadede onlar için faydalıdır.


Klinik Çocuk Psikoloğu Dr. Rebecca Ruid de, Precious Little Sleep kitabı (sy 119)'da uyku eğitimi ve güvenli bağlanma ile ilgili özetle şunları paylaşmış;

"Çocukların kendi düşünce ve duygularının kendi kontrollerinde olduğunun farkında olmaya teşvik etmeye yürekten inanıyorum.

Çocuğun duygusunu ebeveyn yönetemez, bu çocuğun iç dünyasında kendi yönettiği bir durum.

Duygusal olarak sağlıklı bir birey olmanın önemli bir bölümü keyifli veya zor tüm duyguların normal ve sağlıklı olduğunu ve bunlarla başa çıkma becerisi.

Bu becerinin gelişmesi için de pratik alanının olması yani sadece mutluluk ve neşe değil, üzüntü, hayalkırıklığı ve öfke duygularını da hissetmek önemli ki, başa çıkmayı da öğrenme fırsatı olsun ve bunu yapabildiğini bilip kendiyle gurur duysun.

Bir ebeveyn çocuğuna hiç stres hissetme fırsatı vermediğinde, çocuk hayatta bu duygunun da olduğunu ve bununla başa çıkabileceğini öğrenme fırsatı vermemiş oluyor.

Aynen bulutlar gibi keyifli ya da zorlu bütün duygular gelip geçici.

Benim kişisel fikrim bir çocuğa bağımsız uyku alışkanlığı kazandırmak bunu öğrenmelerinin ilk adımlarından ve onlara verebileceğimiz harika bir hediye.

Genel uyku eğitimi veya odanın dışından yönetilen metotların çocuklar için zararlı olmadığı veya bağlanmaya zarar vermediğini gösteren araştırmalar var.

Çocuğunuz her stres hissettiğinde bunu engellemeye çalışmamak aranızdaki bağı zedelemez.

Eğer bilinçli bir şekilde ve özgüvenle yapılırsa tam tersi aslında bambaşka bir mesaj verir çocuğa o da şu;

Senin için güvenli ortamı sağladım, bunun için bana güvenebilirsin. Ne kadar birbirimize bağlı olsak da bizler ayrı varlıklarız ve bana hergün günde 24 saat ihtiyacın yok, senin bunu yapma becerine güveniyorum.

Gece zamanı uyumak için. Bir günde 24 saat içinde uyku zamanı dışında bağ kurmamız için başka bir sürü zaman dilimi var. Ve en önemlisi uyku önemli." 


Bu anlamda uyku eğitimini destekleyen daha sayısız uzman var, araştırmalar da var, ve en önemlisi sayısız mutlu ebeveyn ve bebek var.

Bunları görmezden gelerek uykusuz ve yorgun aileleri korkutmak hiç adil değil.

Elbette uyku eğitiminin ilk günlerinde bebekler uyanıklık saatlerinde daha hassas ve yapışık olabilirler bu doğaldır sonuçta bir değişim yaşıyorlar, bu beklediğimiz bir şey zaten.

Bu bebeğin güvenini kaybetmesi, mizacının değişmesi, size küsmesi, artık sizi sevmemesi demek değil.

Ebeveynler sakin, pozitif ve kendinden emin davrandığı sürece ve uyanıklık saatlerinde bebekleriyle yine yakından ilgilenmeye devam ettikleri sürece, kısa sürede bebekler yeni düzene alışıp uykularını almaya başladıkları için eskisinden bile daha keyifli hale geliyorlar.

Mışıl Mışıl Uyku 4-18 Ay Program üyelerimizden sık sık bunu doğrulayan mesajları alıp keyifle okuyoruz.

Özetle uyku eğitimi bebeğinizle bağınızı zayıflatmaz tam tersi kuvvetlendirir.

Çünkü uykusunu almış ve dinlenmiş bir ailenin ilişki kalitesi çok daha pozitiftir.

Son önemli bir nokta;

Ülkemizde özellikle son yıllarda "güvenli bağlanma" kavramı bilinçsizce çarpıtılarak ağızlarda sakız oldu ve biz ebeveynlerin en büyük kabusu haline geldi. 

Her hareketimizi sorgular ve diken üzerinde yaşar hale geldik.

Hata Çocuklarda mı? Ebeveynlerde mi? yazımda başıma gelen bir olayı ve aslında biraz da bu konudaki isyanımı paylaştım, göz atmanızı çok isterim.

Pek çok ebeveynden çok olumlu geri bildirim aldık, sizi de biraz rahatlatacağını umuyorum.

Sevgilerimle

Ahu Tükel | Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Koçu

Çiçek Ailem Kurucusu