Bebeğinizin de Kendiyle Özel Zaman Geçirmeye İhtiyacı Var

çocuk | gelişim

Her insanın olduğu gibi bebeklerin de sağlıklı ve mutlu gelişimleri için sevgiye, ilgiye, bol bol konuşulmaya, şarkılar söylenilmesine, dokunulmaya, gözlerinin içine bakmaya, oynamaya, sosyalleşmeye ve harekete ihtiyaçları var.

Diğer taraftan tüm bunlar biz ebeveynler ve aile büyükleri için biraz yanlış anlaşılan bir durum haline gelebiliyor çünkü doğal olarak zannediyoruz ki bebeğimizin bunlara her zaman ve her dakika ihtiyacı var.

Halbuki durum biraz daha farklı.

Pozitif Disiplin kitapları yazarı ve uzmanı Jane Nelson The First Three Years (İlk 3 Yıl) kitabında bunu çok güzel anlatmış.

Diyor ki:

Evet bebeklerin kesinlikle tüm bunlara ihtiyacı var ama aynı zamanda kendileriyle başbaşa olup, kendilerini ve hayatı keşfetmeye de ihtiyaçları var.

Herşeyde olduğu gibi burada da denge önemli.

Çevresindeki insanlar tarafından yaratılan “sevgi ve ilgi” adına inanılmaz iyi niyetle yapılan sürekli bu tip uyarılmalar, arada molalarla desteklenmediği zaman aslında onun optimal beyin gelişimi için pek de önerilen bir yaklaşım değil.

Bebeğiniz kendi parmaklarına bakarken, ayak parmaklarıyla oynarken, kendi işleriyle meşgul çevresindeki diğer insanları izlerken kendi halinde bir keşif süreci yaşıyor.

Bu vesileyle ne kadar küçük de olsa aynı zamanda kısa sürelerle bile olsa kendini eğlendirmeyi ve oyalamayı öğreniyor.

Dolayısıyla, bebeğinizi ara ara güvenli bir ortamda kendiyle başbaşa bırakarak özel zaman yaratmanız onun gelişimi için pek çok açıdan çok faydalı.

Küçük bir ipucu daha:

Eğer bebeğinizle oynarken veya konuşurken, ısrarlı bir şekilde yüzünü başka yöne çeviriyorsa size “benim biraz kendimle başbaşa kalıp sakin zaman geçirmeye ihtiyacım var” mesajını veriyor olabilir.

O noktada onunla oynamada ısrarcı olmak veya kucaktan kucağa gezdirip oyalamaya çalışmak yerine, güvenli bir ortamda biraz kendi haline bırakmak o an gerçekten ihtiyacı olan şey olabilir.

Tabii bu noktada ayına uygun miktarda ve kaliteli uyku uyumasının önemi de devreye giriyor çünkü dinlenmiş ve uykusunu almış bir bebeğin kendiyle ve çevresiyle geçirdiği zamanlardaki keyfi ve bu zamanların verimi bir başka oluyor.

Bebeğinizin ayına göre uyku ihtiyaçlarını ve nasıl etkili bir düzen kurabileceğinizi öğrenmek için Çocuk Uyku bölümü sizi bekliyor.

Faydalı olması dileğiyle.

Sevgilerimle

Ahu