Çocuklarınız Arabada Sizi Çıldırtıyorlarsa

çocuk | kardeş

Arabaya bindiniz.

Siz önde, çocuklar arka koltukta. Çıktınız yola.

Çocuklarınız başladılar kavga etmeye, bağırmaya.

Bir yandan araba kullanmaya çalışıyorsunuz, bir yandan da onları sakinleştirmeye. Dikkatiniz dağılıyor, sinirlenmeye başlıyorsunuz. Keyifli bir yolculuk stresli bir hale dönüşüyor. Belki kendinizi tutamayıp bağırıyorsunuz, belki tehditler savuruyorsunuz, sonuçtan kimse mutlu değil.

Peki böyle bir durumda başka ne yapabiliriz?

Bir de şunu denemenizi öneririm.

Araba binmeden önce çocuklarınıza şunu söyleyin:

“Ben araba kullanırken çok fazla gürültü yapmanız veya kavga etmeniz dikkatimi dağıtıyor, bu güvenli değil. Bu yüzden eğer ben araba kullanırken gürültü yapıp kavga ederseniz, arabayı kenara çekeceğim ve siz tekrar sessiz hale gelene kadar bekleyeceğim, ancak ondan sonra yola devam edeceğim”.

Bu uyarıyı verdikten sonra eğer sizin hakikaten dikkatinizi dağıtacak ve rahatsız edecek kadar sıkıntı çıkıyorsa, ve eğer otoban veya bir anayolda kullanmıyorsanız, arabayı hemen güvenli bir yere park edip, hiç tepki vermeden susup beklemeye başlayın.

Bu esnada tek kelime bile etmemek çok önemli. Çünkü söyleyeceğinizi önceden söylediniz. Birşey söylediğiniz anda kendinizi o kaosun ortasında bulup, ağız dalaşına girme ve işin gereksiz uzama ihtimali yüksek.

Ne zaman ki sustular “Teşekkür ederim sakinleştiğiniz için, artık güvenle araba kullanabilirim” gibi bir açıklama ile yola devam edebilirsiniz.

Bunu uygulayamayacağınız tek alan otobanlar çünkü emniyet şeridinde durmak çok tehlikeli. Ama güvenle park edebileceğiniz ara yollarda birkaç kere pratik ettikten sonra genelde zaten pek artık kavga duymuyorsunuz arkada, ve otobanlarda da sorun yaşamıyorsunuz.

Hatta sırf kardeş kavgaları değil, tek çocuğunuz olsa bile aynı uygulamayı yapabilirsiniz. Çocuğunuz arka koltukta kendince bir kriz geçiriyorsa, yine kenara güvenli bir yere park edip, susmasını bekleyebilirsiniz hiçbir şey söylemeden.

Birkaç denemeden sonra krizlerin azaldığını göreceksiniz çünkü siz o krize dahil olmadığınız ve birşey söylemediğiniz için pek bir eğlencesi kalmayacak, sıkılacaklar.

Bu yöntemi uygularken bir diğer önemli konu da acelenizin olmaması. Eğer bu konuda özellikle sıkıntı yaşıyorsanız, bir süre yol için ayırdığınız süreyi biraz daha uzun tutun ki, kenara çekip durma ihtiyacınız olursa, geç kalıyorum diye stres olmayın. Merak etmeyin 3-5 uygulamadan sonra pek uzun süre devam etmiyor bu sıkıntı.

Benim kızlarım 5-6 yaş civarındayken, bir dönem her okuldan aldıktan sonra yolda eve giderken bağırarak kavga etmeye başlarlardı. Çünkü hem yorgun olurlardı ve de bütün gün okulda kontrollü bir şekilde kendilerini tuttuktan, kurallara uyduktan sonra beni görünce 20-30 dakikalık bir stres atma, geçiş dönemi olurdu. Bu hassasiyet içinde ilk tepkileri arabada birbirlerine sataşmak olurdu.

Bu yöntemi sadece birkaç kere uyguladıktan sonra, kavgalar kesildi. Sonrasında ayda yılda bir yine böyle bir durum olduğunda, hep aynı şeyi yaptım, hep işe yaradı. 

Size de tavsiye ederim.

Sevgilerimle

Ahu