Her Kavanoz Kapağı Görüşünüzde Lütfen Bunu Hatırlayın

ebeveyn | zaman
Geçenlerde yardımcım evdeki kapağı sıkışmış bir kavanozu açmaya uğraşıyordu, ki güçlü bir kadındır ama uğraşmış uğraşmış bir türlü açamamış, bana getirdi.
 
Ben de denedim ama açmadım.
 
Mecburen hemen bu gibi durumlarda kullandığım klasik taktiğime başvurdum.
 
Bir bıçağın keskin olmayan tarafıyla kapağının farklı birkaç kenar noktasına sertçe vurdum, hatta kapağın bazı yerleri hafif göçtü ama kapak “pıt” diye saniyede ve hiç kuvvet harcamadan kolayca açıldı, hayat kaldığı yerden devam etti.
 
Olayın hemen ardından düşünmeden edemedim.
 
Kavanoz aynı kavanoz, kapak aynı kapak, ama ortada 2 farklı yaklaşım var.
 
- Bir tanesinde inanılmaz enerji ve zaman harcıyorsunuz, kendinizi sıkıyorsunuz, yüzünüz kızarıyor, elleriniz acıyor, sinir oluyorsunuz özellikle de aceleniz varsa ve bununla uğraşarak kaybedecek zamanınız yoksa.
 
- Diğerinde ise minimum enerjiyle ve maksimum kolaylıkla sonuca ulaşıyorsunuz, üstelik bir de kendinizi sanki “yerçekimini siz keşfetmiş” edalarında akıllı ve bilge hissediyorsunuz.
 
Sonra düşündüm, bu prensibi hayatımızın küçük veya büyük diğer pek çok sorununa adapte etsek acaba toplamda hayatımız daha ne kadar kolaylaşırdı?
 
Huzurumuz, enerjimiz, yaşam kalitemiz ne kadar artardı?
 
Kendimize ve sevdiklerimize ne kadar daha fazla zaman ayırabilirdik?
 
Bence toplamda oldukça büyük fark yaratırdı.
 
Hemen her zorlayıcı durumu, işi ve ilişkiyi kolaylaştırmanın mutlaka küçük veya büyük yolları, taktikleri var.
 
Ama bunları bulmayı ve uygulamayı istemek lazım, herşey istemekle başlıyor.
 
Belki de bunun en pratik yolu bir konuda zorlandığımızı hissettiğimizde kendimize şu tarz bir soru sormak;
 
Bu durumu kolaylaştırmak için veya şu an hayatımı kolaylaştırmak için ne yapabilirim?”.
 
Dediğim gibi bunlar küçük pratik taktikler de olabilir, örneğin;
  • sürekli yorgunluktan ve zamansızlıktan şikayet ediyorsanız pek çok ev ihtiyacınızı güvendiğiniz bir yerden evinize, kapınıza teslim edilecek şekilde organize edebilirsiniz, biliyorum kendi ellerimizle seçmek gibi olmayabilir ama inanılmaz zaman ve enerji tasarrufu yarattığı kesin
  • trafikte bir nebze daha hayatı kolaylaştırmak için navigasyon uygulamaları var, bilmediğimiz yerleri veya daha az trafikli rotaları ararken müthiş yardımcı
  • akşam misafir varsa, olayı büyütmeden 5 çeşit değil de 3 çeşit yemek yapabilirsiniz veya sofra kurmadan otururken pratik yenilecek bir kaç ikram yaparsınız olur biter, maksat beraber olmak değil mi?
  • çocuğunuzun doğumgünü partisini bütün sınıfı ve tanıdıklarınızı çağırma zorunluluğu hissetmeden daha küçük bir grupla yapabilirsiniz
  • pek çok çeşit yemeği fazladan pişirip porsiyonlar halinde dondurucuda saklayabilirsiniz, evet belki tazesiyle aynı duyguyu vermeyebilir ama bazı günlerde hayat kurtaracakları ve stres azaltacakları garanti
  • spor yapmak için ev dışına çıkmak zor geliyorsa, eve bir bisiklet veya yürüyüş bandı alabilirsiniz, biliyorum evin estetiğini bozuyor ama eğer gerçekten istenince bir şekilde bir yol bulunuyor
  • saçlarınızı daha kolay şekle sokabileceğiniz bir model kestirebilirsiniz
  • ve daha sayılamayacak kadar çok örnek olabilir…
Veya daha büyük pratik taktikler de olabilir, örneğin;
  • iş konusunda
  • yaşadığınız yer ve eviniz konusunda
  • maddi durumunuzla ilgili
  • ilişkilerinizle ilgili vb.
Özetle konu ne olursa olsun sanırım bize en çok yardımı olacak sorulardan biri hep bu olacak:
 
Şu an ……… nasıl kolaylaştırabilirim?
 
Boşluğu siz doldurun.
 
Bu boşluk, dediğim gibi stres seviyeniz, huzurunuz, kendinize ayırdığınız zaman, enerjiniz, maddi durumunuz, işiniz, ilişkileriniz, özetle herşey ile ilgili olabilir.
 
Beyin kendisine bir soru sorulduğunu zaman otomatik olarak onun cevabını aramaya başlar.
 
Eğer “neden hayat bu kadar zor, niye hep benim başıma geliyor bunlar?” gibi sorular sorarsanız, onların cevaplarını bulmaya odaklanır, sizi çok da yapıcı bir yöne götürmez.
 
Ama tam tersi eğer beyninize “şu an …….. nasıl kolaylaştırabilirim?” sorusunu gönderirseniz bu sefer onun cevabını aramaya başlar ve belki o an, belki de daha sonra bir şekilde cevaplar hayatınızda belirmeye başlar.
 
Ben aynı zamanda kişisel olarak evrenin enerjisine de çok inandığım için bu tip pozitif soruları çok seviyorum çünkü sadece beynime değil, evrene de “lütfen bana yardım et de, şu cevabı bulayım” mesajı göndermiş oluyorum ve biliyorum ki o da mesajımı alıyor ve arka planda benimle beraber hayatımı keyiflendirmek için çalışıyor.
 
Sonuç
 
Kavanoz kapağı deyip geçmememek lazım, bakın kapak açılınca içinden neler döküldü.
 
Bundan sonra her kavanoz kapağı gördüğünüzde umarım kendinize o an “şu an ……… nasıl kolaylaştırabilirim?” sorusunu sormayı hatırlarsınız, özellikle de yorgun ve stresli bir dönemden geçiyorsanız.
 
Şimdi sıra sizde.
 
Bugün ve bu hafta itibariyle hayatınızı kolaylaştırmak için 3 şey yapacak olsaydınız, bunlar neler olurdu?
 
Sevgilerimle
 
Ahu