Mutluluğun Sinir Bozucu Derecede Basit Formülü

ebeveyn | hedefler

Geçenlerde internette İngilizce olarak şu görsel karşıma çıktı, hayran kaldım ve sizinle mutlaka paylaşmak istedim.

Elimden geldiğince vermek istediği mesajı Türkçe’ye çevirdim.

Çerçeveletip evlerimizin, ofislerimizin duvarlarına asmak, sokaklarda panolarda sergilemek, televizyon programlarının reklam aralarına koymak lazım ki sürekli hatırlayalım.


Diyor ki:

- Mutlu musunuz?

- Evet.

- O zaman ne yapıyorsanız aynısını yapmaya devam edin.


Diyor ki:

- Mutlu musunuz?

- Hayır.

- Peki mutlu olmak istiyor musunuz?

- Hayır.

- O zaman ne yapıyorsanız aynısını yapmaya devam edin.


Diyor ki:

- Mutlu musunuz?

- Hayır.

- Peki mutlu olmak istiyor musunuz?

- Evet.

- O zaman farklı birşeyler yapın, birşeyleri değiştirin.


Olay bu kadar basit aslında.

Sinir bozucu derecede basit.

Bu değişimi gereksiz yere gözünde büyütüp değişimi zorlaştıran hatta kendimizi hiç değişemeyeceğimize inandıran veya kendimizi değiştirmek yerine başkalarını değiştirmeye çalışarak bir ömür tüketen yine bizleriz.

Değişim için ilk adım zor mu geliyor?

Çok doğal hepimize zor geliyor, rahatsız ediyor ve korkutuyor. İnsanız.

Bunun da çaresi küçük küçük adımlarla değişime başlamak, ama bir yerinden mutlaka tutup illa ki de başlamak.

Bunlar illa çok büyük şeyler de olmak zorunda değil, mesela beslenme düzeninizi daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız, illa Pazartesi’yi bekleyip bütün aburcuburları kesip, kibrit kutusu peynirlerle, katı diyetlerle değişim yapmak zorunda değilsiniz.

Zaten bu yaklaşım çok da sağlıklı olmadığı gibi, tutarlı bir şekilde uzun süre devam ettirebileceğiniz bir tarz da değil çoğu zaman.

Ama hemen bugün çayınıza koyduğunuz şekeri azaltmaya veya kesmeye başlayabilirsiniz, başka hiçbir şey değiştirmeden.

Bundan 1-2 hafta sonra akşam yemeklerinizi yine diyet değil ama daha hafif ve doyacağınız miktarda yemeye başlayabilirsiniz.

Ona da biraz daha alıştıktan sonra, hergün tatlı, çörek, aburcubur şeyler yiyorsanız haftada 1 gün yememeye başlarsınız, sonra o 2 olur, 3 olur ve sağlıklı beslendiğiniz zamanlardaki oran, sağlıksız beslendiğiniz zamanlardan çaktırmadan fazlalaşmaya başlar.

Hiç spor yapmıyor, hareket etmiyorsanız, belki ilk küçük adımınız asansör yerine merdiven kullanmaya başlamak, veya haftada 1 gün 30 dakika yürümek, veya evde hergün 5 dakika ip atlamak.

Eviniz çok dağınık düzensiz geliyorsa ve bu sizi mutsuz ediyorsa, belki her hafta 1 dolap veya 1 çekmece toplayarak yine çaktırmadan belki daha uzun sürede ama kafanızda büyütmeden sizi mutsuz eden bir şeyi değiştirebilirsiniz.

Aslında işin gerçeği şu:

Değiştirmek istediğiniz şey her ne olursa olsun, bir kere bu ilk küçük adımları atmaya başladıktan sonra genelde motivasyonumuz artıyor, yani bayağı gaza gelmeye başlıyoruz, değişim gözümüzde ilk baştaki gibi büyümüyor ve süreç hızlanmaya başlıyor.

Örneğin, düzenli olarak haftada 1 kere 30 dakika yürümeye başladıktan sonra, insan kendini iyi hissettikçe hem biz hem de vücudumuz bunun fazlasını istemeye başlıyor ve çok daha kolay ve istekli bir şekilde hareketimizi arttırabiliyoruz.

Belki diyoruz ki, arabayı uzağa park edeyim sorun değil, biraz yürürüm, veya hava da güzel, akşam yemeğinden sonra bir 15 dakika yürüyüp geleyim diyebiliyorsunuz, böyle böyle bir bakmışsınız, çaktırmadan hamlığınız azalmaya, vücudunuz fitleşmeye ve enerjiniz, moraliniz artmaya başlıyor.

Örnekler sonsuz.

Çocuğunuzla ilgili, evliliğinizle ilgili, kariyerinizle ilgili, sağlığınızla ilgili, aile büyüklerinizle ilgili, sosyal hayatınızla ilgili, kişisel gelişiminizle ilgili herşeyde bu prensibi uygulayabilirsiniz.

Adım 1

Mutsuz olduğunuz bir konuda mutlu olmak istiyorsanız birşeyleri değiştirin.

Adım 2

Bu değişim zor geliyor, gözünüzde büyüyor veya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız olabilecek en küçük ve en kolay adımdan başlayın, yeter ki bir adım atın, gerisi gelir.

Haydi lütfen şimdi bu yazının başındaki soruları kendinize sorun ve dürüstçe cevaplayın.

Mutlu olmadığınız konular varsa ve mutlu olmak istiyorsanız, değişim sürecini başlatmak için atabileceğiniz en küçük ilk adımı düşünün ve en geç bugün veya yarın onu uygulayın, bu şekilde cesaretle adım adım devam edin, gerisi pamuk söküğü gibi gelir.

Sevgilerimle

Ahu